Boendeparkering i Stockholm

Ansökan om boendeparkering

För att få boendeparkeringstillstånd krävs att du är folkbokförd inom ett boendeparkeringsområde och äger bil.

Tillståndet gäller på avgiftsbelagd parkeringsplats som är skyltad med tilläggstavlan "Boende” och ”områdesbeteckning". Du parkerar till den lägre boendetaxan och behöver bara flytta bilen när det är parkeringsförbud.

Om du har tillstånd inom till exempel område "Va" får du boendeparkera på platser med tilläggstavla "Boende Va", det vill säga Vasastan. Besökare parkerar här till ordinarie taxa.

Boendeparkering finns i Stockholms innerstad och Hammarby Sjöstad samt i delar av Johanneshov.

Parkeringsvakterna kontrollerar tillståndets giltighet genom bilens registreringsnummer, därför har kravet på att ha en tillståndsdekal i bilens framruta tagits bort. Men du måste alltid ha ett gällande tillstånd registrerat.

Boendeparkeringstillstånd innebär inte platsgaranti. Även om du betalat boendeparkeringsavgift parkerar du i mån av plats.

Avgift för boendeparkering

För att få parkera till den lägre boendetaxan måste du ha ett giltigt boendeparkeringstillstånd.

Avgiften är 700 kronor per månad eller 50 kronor per dag, om du betalar i biljettautomat. Läs mer under rubriken Betalningsalternativ.

Avgiftstiden för boendeparkering är måndag–fredag klockan 9–17. Dag före helgdag och helgdag är avgiftsfria. Detta gäller inom alla områden utom i Johanneshov där boendeparkeringen är gratis.

Boendeparkeringsavgiften innebär inte platsgaranti. Även om du betalat avgift parkerar du i mån av plats.

Telefonparkering är idag en väletablerad betalningsmetod hos kommuner och parkeringsbolag över hela Sverige.

Tjänsten går att använda oavsett mobiloperatör eller mobilmärke. Samarbetspartner i Stockholm är EasyPark och teleP.

Det går att betala med mobilen på alla gatuparkeringsplatser i hela Stockholm. Det går bra att lösa både besöks- och boendetaxa.